Wervikse kazen zijn wereldklasse

kazerij-world-cheese-awards-20162016 is een absoluut recordjaar voor De Kazerij uit Wervik. Op de World Cheese Awards 2016 in San Sebastian heeft de kaasmakerij met liefst vier verschillende kazen een prijs in de wacht gesleept. De “Flandrien Oud” en “Flandrien Grand Cru” werden zelfs bekroond met een Super Gold-medaille en zijn nu officieel de beste goudse kazen ter wereld. De Flandrien Oud is een goudse kaas die bijna een jaar heeft gerijpt en de Flandrien Grand Cru heeft achttien maanden gerijpt op houten planken. Zaakvoerder Jan Desmet van De Kazerij is opgetogen: “We zijn nog een jonge kaasmakerij en deze erkenning doet dan ook deugd. In drie jaar tijd is de Flandrien Kaas een vaste waarde geworden met een onovertroffen kwaliteit en smaak die ook internationale jury’s kan overtuigen. Belgen zijn echte Bourgondiërs en kaasliefhebbers. Het is altijd onze uitdaging geweest om een topkaas van eigen bodem aan te bieden.”

De Kazerij startte begin 2013 met eigen productie van goudse kazen. Ze produceert kaas op vier leeftijden : Flandrien Jong, Gerijpt, Oud en Grand Cru. Flandrien Kaas wordt geproduceerd in een ambachtelijke kaasmakerij, die bijzondere aandacht heeft voor kwaliteit. “De productie gebeurt op traditionele wijze en de expertise en de handelingen van de kaasmeester blijven cruciaal om aan het einde een goeie kwaliteitskaas te kunnen waarborgen”, legt Jan Desmet uit. De smaak en kwaliteit van Flandrien Kaas wordt ook internationaal geapprecieerd. In 2014 werd de toen pas gelanceerde Flandrien Kaas al eens bekroond op de World Cheese Awards. Op de World Cheese Awards 2016 doet de kaasmakerij het nu nog beter. De Flandrien Oud werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie “goudse kaas, jonger dan 1 jaar”. Flandrien Grand Cru behaalde de overwinning in de categorie “goudse kaas, ouder dan 1 jaar”. Daarbovenop wonnen ze in de tweede ronde, waarin alle bekroonde kazen nog eens tegenover elkaar werden gejureerd, allebei de felbegeerde en uitzonderlijke eretitel Super Gold, waardoor ze officieel tot de absolute wereldtop behoren. Het is trouwens de eerste keer dat een Belgische kaas in het exclusieve lijstje van de Super Golds wordt opgenomen.

Zaakvoerder Jan Desmet is erg fier: “We hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in dit nieuwe avontuur en hebben daarbij ook bijzondere aandacht besteed aan de kwaliteit en de duurzaamheid van al onze inspanningen. We kozen voor ambachtelijk geproduceerde kaas met kwalitatieve melk van landbouwers uit de regio. Dat levert unieke kazen op met veel smaak, die de jury duidelijk hebben kunnen overtuigen.”

De Wervikse kaasmakerij is een sterk groeiende kmo wat resulteert in ruim 1.000 ton kaas per jaar en de verwerking van tien miljoen liter melk. De producten zijn bestemd voor gespecialiseerde kaashandelaars en  diverse supermarkten. “We bekijken ook de mogelijkheden om de Flandrien Kaas internationaal aan te bieden,” aldus Jan Desmet. “Daarvoor hebben we de krachten gebundeld met andere ambachtelijke Belgische voedingsproducenten onder het label BeDelicious. Dat levert alvast belangstelling op vanuit enkele Europese landen.” (KC)