Het rood ras van West-Vlaanderen is een typisch vleesras dat wordt gefokt op de weiden van de provincie West-Vlaanderen. Het malse vlees van deze robuuste, roodgekleurde runderen is sinds een tiental jaar aan een opmars bezig en wordt in veel gastronomische restaurants aangeboden als delicatesse. Dankzij de knowhow van de veehouders en het lokaal geproduceerde voeder, vindt de sector dat dit product een “Beschermde Oorsprongsbenaming” meer dan waardig is. Nadat de  procedure op Vlaams niveau is afgewerkt, is het dossier nu klaar voor de tweede stap: indiening bij Europa en de daaropvolgende Europese procedure.

Al honderden jaren grazen in West-Vlaanderen en het noorden van Frans-Vlaanderen rode runderen. Het maritieme klimaat en de rijke bodems in West-Vlaanderen zorgen voor erg geschikte weiden. De veehouders laten de runderen zo veel mogelijk op de weiden staan en voeren hen in de winter met lokaal geproduceerd voeder.

Tijdens WO I daalde de runderpopulatie in West-Vlaanderen heel sterk en om de veestapel op peil te houden werd er gekruist met andere (vlees)rassen. Door de oprichting van het Provinciaal Verbond der Veekweeksyndicaten werd de oorspronkelijke raszuiverheid van het rood rund met zijn typische melk- en vleeseigenschappen hersteld. Na WO II werden binnen het rood ras zowel een dubbeldoeltype als een vleestype onderscheiden. Het vlees van de rode runderen is een echte West-Vlaamse specialiteit geworden die zijn plek veroverd heeft binnen de lokale en buitenlandse gastronomie. Het vlees met zijn donkerrode kleur en volle, intense smaak is de laatste jaren erg gegeerd in binnen- en buitenland. In 2012 werd het “Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen” erkend als Vlaams Streekproduct. Na dit succes willen de veehouders nog een stap verder gaan met dit topproduct.

Als de Europa administratie het licht op groen zet, kan de Europese Commissie de benaming registeren als Beschermde Oorsprongsbenaming. Concreet betekent dit dat de benaming “Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen” dan beschermd is en enkel gebruikt mag worden wanneer voldaan is aan het productdossier en wanneer alle productiestappen (van geboorte tot slacht) plaatsvinden in West-Vlaanderen.