West-Vlaamse aandelen schitteren op de Brusselse beurs

luc-tack-3De West-Vlaamse topbedrijven hebben een bijzonder goed beursjaar achter de rug. Dat blijkt uit de statistieken van de Brusselse beurs die het overigens globaal beschouwd ook erg goed deed met een gemiddelde winst van 12,8 procent.

In de ranglijst van 25 aandelen die het best scoorden in 2016, figuren ook vijf bedrijven met roots in West-Vlaanderen. Absolute topper is Picanol dat onder impuls van zijn voorman Luc Tack een beurshausse kende van liefst 71, 8 procent tussen 1 januari en 31 december 2016. Picanol prijkt daarmee op de vijfde plaats. Enkel Sapec, VGP, Connect Group en SmartPhoto deden nog beter. Sioen doet het op plaats zeven en met een stijgende beurskoers van 55,5 procent ook erg goed. Bij Sioen stond 2016 in het teken van de overnames en dat werd gesmaakt door de gemiddelde belegger. Verderop in de lijst met sterkst groeiende aandelen: Bekaert (op plaats 15), Barco (op plaats 22) en Melexis (op plaats 23). Het Bekaert aandeel veerde op twaalf maanden tijd op met 38 procent. Barco deed met 31,9 procent nauwelijks onder.

Melexis, dat een belangrijke productie eenheid heeft in Ieper, werkte zich ook eens te meer in de kijker met een meerwaarde van 29,9 procent. (KC)