Brugge

Het ‘spook’ van de Brexit kan ook een lange schaduw werpen op de West-Vlaamse economie. Het verschil tussen een zachte of een harde landing kan cruciaal zijn voor de West-Vlaamse bedrijven. 

“De West-Vlaamse economie kan zwaar getroffen worden bij een harde Brexit.” Dat zegt provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) naar aanleiding van het uitblijven van een volledig akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Himpe stelde in het provinciaal halfrond vragen over de komende scenario’s na de Brexit aan gedeputeerde Jean de Bethune (CD & V).

De gedeputeerde stelt dat er een reële bekommernis is over de Brexit. Een harde Brexit kan grote gevolgen hebben voor de provincie West-Vlaanderen”, bevestigt ook Jean de Bethune. Uit studies blijkt dat een harde Brexit tot 40.000 arbeidsplaatsen kan doen verdwijnen. “In een dergelijke situatie en zeker in sectoren zoals voeding en textiel zal vooral West-Vlaanderen getroffen worden”, aldus de Bethune nog. De gedeputeerde kondigde ook aan dat via een Brexitplatform alle mogelijke nieuwe formaliteiten die een Brexit met zich mee zal brengen zullen opgevolgd worden. Op die manier moet West-Vlaanderen zich voorbereiden op de nieuwe uitdagingen en de negatieve impact afzwakken. Ook voor de haven van Zeebrugge moet dit zeker opgevolgd worden.

Uit studies zou blijken dat de Brexit 221 miljoen euro zou kunnen kosten aan de West-Vlaamse economie. In die zin is het dus belangrijk, zo niet cruciaal, dat er een zachte Brexit komt.