In het kader van een publicatie rond historische bedrijven is ETWIE, het  Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed, momenteel op zoek naar ondernemingen in Vlaanderen en Brussel die al minstens honderd jaar bestaan. Met de publicatie, die in het najaar zal verschijnen, wil ETWIE de bedrijfswereld bewustmaken van de waarde van het erfgoed, het grote publiek warm maken voor dit thema en een aantal bedrijven voorstellen die hun erfgoed goed bewaren en actief inzetten. Voor deze publicatie, waarin de focus zal liggen op grotere ondernemingen met meer dan vijf medewerkers, wordt samengewerkt  met Voka.

Heel wat West-Vlaamse bedrijven haalden reeds de ontwerplijst: Koramic, Vyncke, Ovelacq, Decor Meuleman, Cras, Vandewiele, Bekaert, Vandecasteele Houtimport, brouwerij Verhaeghe, De Coene, brouwerij De Brabandere  en brouwerij Van der Ghinste, Renson, Vanmarcke Gebroeders, Lefevre Group, Vanhauwaert Machines, Vetex, Tissage Gustave Mahieu, Bekaert Textiles, Claessens en De Witte Lietaer.

Ook Erfgoed Zuidwest steekt haar schouders onder dit initiatief, en samen met ETWIE maakte de erfgoedcel alvast de eerste lijst op. ETWIE en Erfgoed Zuidwest roepen de ondernemersgemeenschap op zich te melden om bestaande bedrijven met een lange geschiedenis in kaart te brengen. Vierde een bedrijf in jouw gemeente recent zijn honderdste verjaardag? Of heb je weet van een bedrijf dat over interessant erfgoed beschikt? Laat het weten. Je hoeft zelf geen honderd jaar te zijn om trots te zijn op de geschiedenis van je bedrijf, aldus ETWIE.