West-Vlaamse bedrijven op bezoek in Tilburg

Groepsfoto

 

Liefst 32 West-Vlaamse bedrijven trokken over de grens om een bezoek te brengen aan Tilburg. De focus lag integraal op de thema’s distributie en logistiek.  De Nederlandse regio Midden-Brabant is een ware trekpleister voor distributiecentra van diverse grote bedrijven zoals Albert Heijn,

Samsung, Coolblue en Tesla. De West-Vlaamse delegatie wilde uitzoeken wat de sterktes van de regio zijn en wat West-Vlaamse ondernemingen kunnen bijleren van hun Nederlandse collega’s. Het bezoek aan Tilburg kwam er op initiatief van Voka West-Vlaanderen, waar de dienst “internationaal” regelmatig leerrijke bezoeken plant over de grens heen.

De deelnemende bedrijven kwamen volgens Voka snel tot eenzelfde conclusie: in de Nederlandse distributiecentra wordt grotendeels op dezelfde wijze gewerkt als bij ons (van ver doorgedreven automatisering is er geen sprake). Het grote verschil ligt echter in de omkadering en het positieve logistieke klimaat dat gecreëerd wordt in de regio Midden-Brabant. De weginfrastructuur en de verbindingen zijn er top en de leveranciers en klanten liggen er op een zakdoek van elkaar wat een aanzuigeffect creëert. Komt daarbij nog eens het feit dat de Nederlandse arbeidswetgeving op het vlak van e-commerce al veel verder staat dan de Belgische. Zolang het schoentje daar wringt, dreigen nog meer grote bedrijven Vlaanderen links te lagen liggen ten voordele van onze noorderburen, aldus Voka West-Vlaanderen. (KC)