KORTRIJK- In het creatieve ondernemersdorp Muster, hartje Heule, vond het event ‘Muster meets Lion Mercurius’ plaats. Daar werd het SAM-project voorgesteld, waarbij honderd sponsorende bedrijven, vooral uit West-Vlaanderen, elk 365 euro geven (1 euro per dag) aan humaniora- en hogeschool studenten die het financieel moeilijk hebben. 

Muster is een uniek creatief dorp in hartje Heule. Smaak, talent en ondernemerschap schieten er wortel. Het is een site waar samenkomen en inspireren de goesting aanwakkert om te creëren én te ondernemen. Een zestig-tal 40ft containers, die als creatief kantoor worden ingericht, vormen de basis van het Muster dorp. Ontwerpers, marketeers, interieurarchitecten, bedrijven uit de dienstensector en andere KMO’ vinden er ‘ruimte om te ondernemen’ op de site die ooit toebehoorde aan de familie De Meestere en de Willy Naessens groep. De familie Demeester, als eigenaar van de site, en projectontwikkelaar Think Urban, hebben op de meest voorbeeldige wijze mee invulling gegeven aan een herbestemming. Het centrale dorpsplein van plus minus 1125 vierkante meter is polyvalent en laat ook de organisatie van privé events toe.

Uitgerekend op deze locatie waar ondernemerschap alles bepaalt, toonden tientallen West-Vlaamse ondernemers zich van hun meest sociale kant. Via SAM leggen ze 365 dagen lang elk 1 euro per dag op tafel om onderwijskansen te geven aan zij die het moeilijk hebben om het financieel rond te krijgen. SAM staat voor Student Academy Mercurius en werd opgericht in 2014. Het project haalde zijn inspiratie uit het Fonds Emiel Cuvelier dat destijds werd gesticht in Ronse met de bedoeling schoolgaande jongeren uit een lager sociaal milieu alsnog kansen te geven via een subsidie. SAM wil kansen zoekende Kortrijkse studenten die hogere studies willen beginnen, financieel vooruit helpen onder bepaalde strikte voorwaarden.