BRUGGE – Uit een studie van Graydon blijkt dat de Belgische bedrijven en overheden 68 procent van de facturen binnen de afgesproken termijn betalen. Het betaalgedrag van de Belgische bedrijven blijkt al jarenlang een goede graadmeter voor het ondernemersvertrouwen. Daarom brengt Graydon dit betaalgedrag heel nauwgezet in kaart. West-Vlaamse bedrijven doen nog beter dan het Belgisch gemiddelde.

Graydon stelt vooral vast dat de Vlaamse ondernemingen beduidend beter betalen dan Brusselse en Waalse bedrijven. De Federale overheid laat de teugels vieren, terwijl de Vlaamse overheid juist een inhaalbeweging maakt als het gaat om tijdige betalingen. Het West-Vlaamse B2B betaalgedrag blijkt, gezien over een periode van vijf jaar, alleen maar beter te scoren. Een concreet cijfer bewijst dat, zo laat Graydon weten. In 2013 raakte ongeveer 62 procent van de rekeningen tijdig betaald. Tijdig betekent in dit geval binnen de afgesproken termijn. Anno 2018 is dat cijfer opgeklommen naar ruim 70 procent.

Omgekeerd, aan de kant van de slechte B2B betalers, is er sprake van beterschap, alweer een positieve indicator dus. In 2013 betaalde 11 procent zijn rekeningen pas na 90 dagen. Nu, vijf jaar later, is dat aantal zogenaamde ‘slechte betalers’ teruggezakt naar tien procent. Niet spectaculair maar toch een kentering in de curve.