West-Vlaamse bloemisten top op Floraliën

FrederikVanPamelBoeiende inspiratietuinen, adembenemende bloemencreaties, florale workshops en de nieuwste trends? Dat moeten de Floraliën zijn. Later deze week worden daar de deuren geopend. Voor deze editie kunnen de mooiste creaties van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars bezocht worden op vier verschillende locaties in Gent. Op elke locatie geldt een ander thema: de Bijloke (“East meets West”), de Leopoldskazerne (“Bomen en de stad”), het Sint-Pietersplein (“Verleden en Toekomst”) en het Citadelpark (“Feest voor alle zintuigen”). West-Vlaanderen is niet onaardig vertegenwoordigd. Ook de provincie West-Vlaanderen pakt er uit met een eigen stand.

Blikvangers zijn echter topfleuristen Frederiek Van Pamel (zie foto) en Wervikzoon Geert Pattyn. Interieurontwerper en bloemenkunstenaar Frederiek Van Pamel, een begrip in Brugge, opende enkele maanden terug een tweede zaak in Gent. Ter gelegenheid van de Floraliën brengt Van Pamel bloemenstillevens van de 17de tot de 20ste eeuw uit de MSK-collectie tot leven op een feestelijk aangeklede pronktafel. Van Pamel komt uit een familie van bloemisten en opende vijftien jaar geleden een eigen zaak aan de Brugse Eiermarkt. Hij neemt nu voor de vierde maal deel aan de gereputeerde en vijfjaarlijkse bloemenbeurs die voor de 35e keer wordt georganiseerd.

Ook topper Geert Pattyn is van de partij in Gent, en dit naar eigen zeggen al voor de twaalfde maal. “Tijdens de Floraliën verzamelt eigenlijk de hele Belgische groensector, met heel veel kwekers van planten en snijbloemen,” aldus Pattyn. “Tuinarchitecten Denis Dujardin en Inge Bruycker  zijn eigenlijk de meesterbreinen achter het hele ontwerp, zij zetten de toon qua kleur en materiaal en mijn team en ik zullen ervoor zorgen dat ons floraal object daar mooi bij aansluit. Zoals gewoonlijk werk ik vooral met seizoensgebonden bloemen, dus dat zullen tulpen, amaryllissen, lelies, anthuriums en orchideeën zijn. En het wordt een ruimtelijke constructie, waar de mensen de bloemen kunnen beleven door erdoor of eronderdoor te moeten lopen.” (KC)