Eerder uniek. Dat is het allerminste wat men kan zeggen over de opstart van Pur Ver. Waalse en West-Vlaamse ondernemers hebben de handen in elkaar geslagen om een nieuw bedrijf op te richten in Pecq, zeg maar bijna letterlijk op de grens tussen West-Vlaanderen en Henegouwen (tegenwoordig Wallonie Picardie geheten).

De nieuwe kmo Pur Ver wil de grenzen verleggen inzake potgrond. Het concept werd grondig voorbereid in samenspraak met de Université de Gembloux die nu ressorteert onder de vleugels van de Luikse universiteit. Ook de Amerikaanse topexpert Tom Herlihy werd bij de start-up betrokken. Het resultaat mag eerder verbluffend heten. De nieuwe bodemverbeteraar laat spectaculaire resultaten zien, met dank aan liefst tien miljoen wormen die gekweekt worden in een boerderij in Pecq. Wormen zorgen voor een fundamentele rol in het milieu. Zij zetten organisch materiaal om in een uitstekende bodemverbeteraar. Voor een goed begrip: de compost zelf bevat geen wormen, is reukloos en zorgt -wetenschappelijk bewezen- voor buitengewoon voedzame elementen die planten, bloemen en grond een snel en duurzaam groeiproces bezorgen.

Pur Ver heeft zijn commercieel plan al aardig uitgerold in Wallonië en trekt nu met zijn bodemverbeteraar ook de Vlaamse toer op. Bij AVEVE is het al binnen en nu worden ook andere tuincentra benaderd. Aan West-Vlaamse zijde zetten onder meer serial entrepreneurs Didier Dumolin en Guy Van den Broeke (ex-Lutosa) hun schouders onder het project als financiers en co aandeelhouders.