West-Vlaamse fitnesscentra krijgen “fitnesscode”

De KaaiDe gedragscode voor de fitnesscentra wordt steeds populairder. Nadat tientallen kleinere fitnesscentra de gedragscode de afgelopen weken reeds invoerden, sluiten nu ook ketens zoals JIM’s en Basic Fit zich aan. Beide ketens hebben heel wat filialen in de provincie West-Vlaanderen. Basic Fit dat zijn aansluiting vandaag bekendmaakte, is over heel Vlaanderen goed voor 145 centra extra. “Met de ketens erbij staat de teller in heel Vlaanderen op 277 fitnesscentra,” zegt bevoegd minister van Consumentenzaken Kris Peeters. “Hierdoor kunnen de belangen van de consument en de eerlijke concurrentie worden gevrijwaard. Men kan met affiches en op de website aangeven dat men de gedragscode heeft ondertekend. De consument zíet dat, en hij ziet dus ook wie de gedragscode níet heeft ondertekend. De andere fitnesscentra moeten nu volgen.”

De gedragscode is het resultaat van gesprekken die werden opgestart met de sector. De consument zou hier zijn voordeel moeten bij doen: transparantere contracten en prijzen, en eenvoudiger om uit contracten te stappen omwille van medische redenen. Tegelijk geeft deze gedragscode het imago van de sector een stevige boost. Over twee jaar, tegen eind 2017, zal de gedragscode en het effect ervan, geëvalueerd worden.

In West-Vlaanderen hebben ook volgende privaat uitgebate fitnesscentra de code mee ondertekend: The Pacific Gym (Wevelgem), Inpuls (Sint-Andries), Yonis Gym en Fitness Spirit (Brugge), Equilibria (Zeebrugge), Paramount Sports (Brugge), Topform en Body Dynamic (Gullegem), The Gym (Gistel), Alfa Fitness Center (Houthulst), Graffit (Zwevegem), De Kaai (Kortrijk), Day’s Workout (Ieper), Retro Gym (Bredene), Fitneasy (Beernem), Easy Fit (Deerlijk), Orion (Ledegem), Deridder (Veurne), So Fit (Izegem) en Wave Health Club (Oostduinkerke). (KC),