West-Vlaamse horeca top voor witte kassa

IMG_4120Uit cijfers die UNIZO kon inkijken blijkt dat eind augustus reeds 3.660 West-Vlaamse horecazaken geregistreerd waren voor de witte kassa. De provincie spant hiermee de kroon. Gevolgd door Antwerpen met 3.292 zaken. In totaal waren er eind augustus reeds 20.850 geregistreerde horecazaken in Vlaanderen.

De Raad van State vernietigde vorige maand een deel van de kassawetgeving. De zogenaamde 10-procentregel is niet langer wettelijk. Die regel bepaalde dat enkel horecazaken die meer dan 10 procent van hun omzet uit voeding halen een witte kassa moesten hebben. Oneerlijk, vond Horeca Vlaanderen. Iedere horecazaak die voeding aanbiedt, moet aan dezelfde regels voldoen. Het stapte daarom naar de Raad van State, hierin gesteund door UNIZO. De beslissing van de Raad van State creëert volgens UNIZO en Horeca Vlaanderen nu de mogelijkheid om de wetgeving aan te passen en te zorgen voor rechtszekere, evenwichtige en rendabele regels. Noodzakelijk, ook voor de horecazaken in onze provincie. UNIZO pleit ervoor om de door Horeca Vlaanderen gevraagde uitzonderingsmaatregel mee te nemen in de nieuwe wetgeving.  De federatie vraagt om cafésnacks niet als voeding te beschouwen.

Om de onduidelijkheid in de sector aan te pakken, organiseert UNIZO op maandag 9 november 2015 een infosessie met Staatssecretaris Bart Tommelein. De Staatssecretaris zal er de federale horecamaatregelen toelichten. Met die maatregelen wil de regering meer zuurstof geven aan de sector. De sessie gaat door om 19 uur 30 in Hotel Weinebrugge (Leikendreef Brugge).