De West-Vlaamse kazen zijn absolute wereldtop. Dat is nogmaals gebleken op de World Cheese Awards in Londen. Kaasboerderij De Moerenaar (Veurne), Flandrien Kaas (Wervik) en Kaasboerderij ’t Groendal (Roeselare) wisten liefst 18 prijzen in de wacht te slepen voor hun kazen. “Dit bevestigt dat er een nieuwe wind waait in het kaaslandschap waar ambacht en kwaliteit centraal staan”, stellen de zaakvoerders Johan Deweer, Jan Desmet en Thijs Dewicke.

België is een echt kaasland. Traditioneel werden in onze streken vooral industriële half-harde abdijkazen gemaakt. Maar de voorbije 5 jaar zijn er heel wat kaasmakerijen die nieuwe, smaakvolle soorten hebben gelanceerd, zowel in gouda-kaas, gatenkaas, light-kaas als geitenkaas. Het prestigieuze kaasconcours, de World Cheese Awards in Londen, waar dit jaar 3000 kazen uit de hele wereld aan deelnamen, levert andermaal een puik resultaat op voor de West-Vlaamse ambachtelijke kazen. Kaasboerderij De Moerenaar, Flandrien Kaas en Kaasboerderij ’t Groendal winnen samen 18 medailles, waaronder een aantal gouden plakken.

Groeiende vraag naar kwaliteitskazen

De beoordeling van de jury komt niet geheel onverwacht. “Ook het publiek apprecieert de smaak en het ambacht van onze producten”, zeggen de bekroonde kaasmakers in koor. “De verkoop van de Belgische kazen zit in de lift. Dat heeft met de kwaliteit te maken, maar we merken ook dat mensen steeds vaker teruggrijpen naar lokaal geproduceerde voeding. Niet toevallig besteden zowel De Moerenaar, Flandrien Kaas als Kaasboerderij ’t Groendal veel aandacht aan duurzaamheid en lokale verankering in de ontwikkeling van hun activiteiten.”

Ook in het buitenland groeit de vraag naar de topproducten ‘Made in West-Vlaanderen’ gestaag. Er is een groeiende export van onze ambachtelijke kazen naar Nederland, Frankrijk, Duitsland, UK, Italië, Spanje en zelfs Amerika en Canada. De mooie resultaten die onder meer Flandrien Kaas en ’t Groendal de voorbije jaren neerzetten op de World Cheese Awards zijn daar niet vreemd aan. De drie kaasmakerijen die in de prijzen vielen, blijven dan ook investeren om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Ze investeerden de laatste 5 jaar samen voor meer dan 12 miljoen euro. Flandrien Kaas bouwde vijf jaar geleden een gloednieuwe kaasmakerij in Wervik en breidde gestaag zijn productie uit. De Moerenaar voltooide pas vorig jaar zijn nieuwe productielocatie om aan de strengste normen voor kwaliteit en hygiëne te voldoen en kaasboerderij ’t Groendal bouwt momenteel aan een nieuwe kaasmakerij in Roeselare.