ROESELARE – De Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert elk jaar de meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België’. Uit de talrijke inzendingen werden vijf finalisten geselecteerd, die op 1 oktober 2018 zullen meedingen naar de felbegeerde titel van ‘Eerste Kok van België 2019’. Opvallende vaststelling: in de preselectie is het West-Vlaanderen boven.  

Fabian Bail, chef van restaurant Paul de Pierre in Maarkedal, is de enige vreemde eend in het gezelschap. De vier ander kandidaten komen zonder onderscheid uit West-Vlaanderen. Het zijn Benny Dechamps, chef van Brasserie Nieuwpoort in Nieuwpoort, David Grosdent, chef van restaurant L’Envie in Sint-Denijs, Lukas Moonens, chef de partie van restaurant Boury in Roeselare, en Sander Van de Walle, sous-chef van restaurant Sel Gris in Duinbergen. Zowel Fabian Bail als Lukas Moonens waren al tweemaal finalist. Voor de drie anderen is het hun eerste deelname.

De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. De wedstrijd wordt op basis van koninklijk besluit van 13 mei 2009 erkend door de Minister van Middenstand als meesterschapswedstrijd. De finale van de Prijs Prosper Montagné vindt plaats in de hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge. De kandidaten moeten drie verschillende gerechten, waaronder één nagerecht, klaarmaken.

Peter Goossens (Hof van Cleve), provoost van de Keukenchefs, zal de technische jury samenstellen. De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijden ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België’, waarbij de beste jonge talenten uit de Belgische gastronomie het tegen elkaar opnemen.

info: www.club-prosper-montagne.be