West-Vlaamse meesterkok Tim Boury is “Chef van het Jaar”.

boury-1000x500Voor het zesde jaar op rij werd Hof van Cleve (Kruishoutem, pal op de provinciegrens met West-Vlaanderen)  uitgeroepen tot het beste restaurant in Vlaanderen, en dit volgens de culinaire gids Gault & Millau. De zaak van Peter Goossens haalde een score van 19,5 op 20. Alleen Bon-Bon in Sint-Pieters-Woluwe doet het even goed. Verder zijn er weinig verschuivingen aan de top, al haalt Sergio Herman van The Jane wel zijn derde koksmuts binnen met een score van 17. Ook Gert De Mangeleer, van het Brugse Hertog Jan (Zedelgem), haalt een half puntje meer en strandt nu op 19.

Dit jaar gaat Tim Boury (33) van restaurant Boury in Roeselare aan de haal met de mogelijks belangrijkste titel, met name die van “Chef van het Jaar”. Enkele jaren geleden was Tim al Jonge Chef van het Jaar en dat was blijkbaar al een hint dat er meer op komst was. Tim Boury is in elk geval blijven evolueren. “Zijn gerechten zijn een schot in de roos, zonder het wiel opnieuw te willen uitvinden”, aldus Philippe Limbourg van Gault & Millau.

Jonge Chef en dé nieuwkomer van het jaar is Maarten Bouckaert van de Castor in Beveren-Leie. En voor Gault & Millau is Koksijdenaar Willem Hiele de culinaire ontdekking van het jaar. (KC)