KORTRIJK- Een handvol West-Vlaamse ondernemers heeft gezamenlijk een participatie genomen in het beroemde Franse bedrijf Tonnellerie François Frère (TFF), een wereldleider in de productie van vaten voor wijnen en sterke dranken. Ze leggen samen 2,6 miljoen euro op tafel. 

Het  nieuws werd wereldkundig gemaakt via een publicatie in het Belgisch Staatsblad en werd door De Tijd opgepikt. Inmiddels werd het door een van de aandeelhouders ook bevestigd aan onze redactie. Een handvol investeerders, vooral uit West-Vlaanderen, hebben zich verenigd in een nieuwe vennootschap, luisterend naar de naam Sjeval Blan, een knipoog naar het wel bekende wijndomein Cheval Blanc van Albert Frère.

Sjeval Blan neemt een participatie ter waarde van 2,6 miljoen euro in TFF, goed voor niet meer dan een minderheidsparticipatie. TFF is niet alleen een bedrijf met een grote traditie (teruggaand tot in 1910) maar heeft ook wereldwijd een reputatie opgebouwd in een nichemarkt. Het is bovendien een gigant, met een omzet van circa 228 miljoen euro en een netto winst van 32,4 miljoen, cijfers die voor zich spreken.

West-Vlaanderen boven

Sjeval Blan heeft vooral West-Vlaamse ondernemers aan boord: Désiré Stadsbader, Marie-Hélène Vande Vyvere (Matexi), Jacques Pollet (Pollet Water Group), Marc Dewaele en marketeer par excellence Georges Van Nevel. Het Oost-Vlaamse echtpaar Gino De Raedt-Frederica Verheyden (van Straco) en Drongenaar Herman Wielfaert maken het gezelschap rond. De altijd discrete en mediaschuwe Wielfaert staat bekend als de trekker van Sjeval Blan. Hij is ook gedelegeerd bestuurder van Creafund, het investeringsvehikel van wijlen Aimé Desimpel waar de familie Desimpel nog altijd een rol speelt via Christophe Desimpel, zoon van en uitmuntend ondernemer ook. Uit verklaringen van een van de aandeelhouders van Sjeval Blan blijkt dat er na TFF nog meer investeringen op komst zijn.

foto: De Standaard