Terwijl de oogst van de West-Vlaamse wijnen rond deze tijd volop aan de gang is, krijgt het aanbod een erg goede score van de buitenwereld. De wijnen van Monteberg en Entre Deux Monts, allebei uit de Westhoek, kwamen als beste Belgische wijnen naar voor uit de jaarlijkse wedstrijd van de sommeliers. Wat tien tot vijftien jaar terug in alle stilte is begonnen, is vandaag de dag een begrip geworden.

West-Vlaanderen is nu goed voor 40 tot 50 hectare verbouwde wijngrond in Heuvelland en zelfs omstreken. Ook in Koekelare, waar Marino Moenaert bezig is met de wijnoogst. De wijngaard van Moenaert ligt op een helling. De wijnstokken zijn in 2014 aangeplant en de eerste oogst van de pinot gris op de Ruidenberg in Koekelare lijkt meteen een veelbelovende oogst.

Feit is dat de West-Vlaamse wijnen aardig in de lift zitten. Volgens experts zou 2017 wel eens een excellent jaar kunnen zijn. De West-Vlaamse wijnen worden in elk geval steeds beter. Dat blijkt niet alleen uit de erkenning vanwege de Vereniging van Vlaamse Sommeliers, maar ook uit het feit dat toprestaurants het aanbod zeer graag in huis halen.