West-Vlaamse woningbouw doet het goed

bouw confederatieDe West-Vlaamse huizenbouw houdt uitzonderlijk goed stand in vergelijking met de rest van Vlaanderen. Tot die conclusie komt de Confederatie Bouw West-Vlaanderen op de “Nacht van de Bouw”, een netwerk bijeenkomst met honderden spelers uit de sector. Dat de bouw van nieuwe huizen in West-Vlaanderen relatief goed stand houdt en tegelijk de appartementsbouw er niet te sterk daalt, is een goede zaak. Weliswaar zal de West-Vlaamse bevolking de komende 15 jaar minder sterk stijgen dan de Vlaamse. Toch zal de provincie volgens de studiedienst van de Vlaamse regering er tussen 2015 en 2030 ongeveer 28.000 gezinnen bij krijgen. Daarvoor moeten evenveel extra woningen worden gebouwd.
Wat betreft het aantal grondige woningrenovaties waarvoor een vergunning nodig is, ziet de Confederatie weinig verandering. In 2015 lag hun aantal in West-Vlaanderen amper twee procent hoger in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije zeven jaar. Gezien de relatief hoge ouderdom van het Vlaamse woningpatrimonium moet het renovatieritme omhoog. Maar dit gebeurt niet, niet in Vlaanderen en evenmin in West-Vlaanderen. De Vlaamse Confederatie Bouw en Confederatie Bouw West-Vlaanderen stellen vast dat het aantal (vooral kleinere) woningrenovaties in de laatste maanden van 2015 wel is toegenomen omdat het lagere btw-tarief voor renovaties vanaf 2016 enkel nog geldt voor woningen van tien jaar en ouder.
Wat de gemeentelijke aanbestedingen aangaat, blijft dit aantal in West-Vlaanderen op een te laag niveau en er mag gevreesd worden voor een verdere daling in de komende jaren. Traditioneel heeft een belangrijk aandeel van de gemeentelijke investeringen betrekking op infrastructuurwerken. Vooral wegenbouwfirma’s zijn dus het slachtoffer van dalende gemeentelijke investeringen. Tot slot nog een weinig opbeurende cijfer: van december 2012 tot december 2015 gingen er in de West-Vlaamse bouw 2.673 jobs voor bouwarbeiders verloren. De concurrentie van buitenlandse firma’s heeft daarin een belangrijke rol gespeeld. Vandaar dat Vlaamse Confederatie Bouw en Confederatie Bouw West-Vlaanderen er bij staatssecretaris voor de bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein op aandringen versneld werk te maken van eerlijke concurrentieverhoudingen, conform het actieplan dat werkgevers- en werknemersorganisaties daartoe hebben afgesproken samen met de federale regering. (KC/foto GoodBoy Productions)