West-Vlaanderen kent sterkste faillissementsdaling

5ygjcc1vIn 2015 kende West-Vlaanderen de sterkste faillissementsdaling van alle Belgische provincies. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfergegevens van onderzoeksbureau Graydon. Met een daling van 16,21 procent tot 863 loopt de provincie ver voor op de Vlaamse en Belgische tendens. Daar werd een daling vastgesteld met respectievelijk 5,83 procent tot 5.363 en 6,05 procent tot 10.605. Volgens UNIZO West-Vlaanderen is dit hoopgevend maar zeker geen reden tot euforie. De opsplitsing per regio laat volgende cijfers zien: 280 falingen in Brugge (+1,82 procent), 44 in Ieper (-31 procent), 299 in Kortrijk (-26 procent), 176 in Oostende (-15 procent) en 64 in Veurne (-14 procent).

Traditioneel zijn de Horeca en de bouwsector faillissementsgevoelig. Beide sectoren kenden vorig jaar een daling in West-Vlaanderen. Toch blijven ze samen goed voor meer dan 35 procent van de faillissementen in de provincie. Directeur UNIZO West-Vlaanderen Frederik Serruys is blij met de positieve ommekeer: “Door de sterke daling, zit het faillissementscijfer op het laagste niveau sinds 2011. Dat is alvast een positief teken. Dat de daling zich in zowat alles regio’s doorzet is eveneens hoopgevend. Toch halen we nog niet het cijfer van voor de financiële en economische crisis. Er is nog een weg af te leggen.” Volgens Serruys blijft het maar de vraag of de trend van 2015 zich dit jaar doorzet. “De gevoeligste sectoren zijn in 2016 aan enkele belangrijke veranderingen onderhevig, aldus Serruys. “Denk maar aan de invoering van de witte kassa in de Horeca, aan de kilometerheffing in de transportsector en de aanpassing van het BTW-tarief voor verbouwingen.”

De jongste bedrijven zorgen voor de grootste stroom aan faillissementen. In 2015 waren 34,47 % van de ondernemingen jonger dan vier jaar. Het is bijgevolg belangrijk deze doelgroep extra te begeleiden. (KC)