BRUGGE – De Vlaamse Regering besliste net voor de jaarwissel om West-Vlaanderen de mogelijkheid te geven om het reservefonds voor bedrijfsruimte aan te spreken. In principe wordt de vraag naar ruimte om te ondernemen daarmee ingevuld. 

Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) had al meermaals bij minister Schauvliege (CD&V) aangedrongen om schot te brengen in dit dossier. De West-Vlaamse deputatie had zich recent ook aangesloten bij dat pleidooi naar aanleiding van een studie van de POM West-Vlaanderen. Daaruit bleek dat er voor de komende 10 jaar  minstens 130 hectare meer bedrijfsruimte nodig is dan hetgeen op vandaag planmatig is voorzien. Axel Ronse: “Deze beslissing van de Vlaamse overheid is een prachtig geschenk voor West-Vlaanderen. Onze economie trekt aan en ondernemers investeren. Vaak lopen die vertraging op omdat ze geen ruimte vinden om uit te breiden. Omdat het aanbod zwaar onder de behoefte lag dreigde economische stilstand. Dankzij deze beslissing van de Vlaamse regering heeft West-Vlaanderen opnieuw
perspectief op economische ontwikkeling.”
Ronse wijst er ook op dat er verstandiger moet worden omgesprongen met bestaande ruimte. Zo wil hij dat KMO’s zich sneller kunnen vestigen op zones die normaal voor milieubelastende industrie bestemd zijn, moeten de intercommunales WVI en Leiedal de ruimte die ze in hun portefeuille hebben nog sneller activeren en wil hij dat de  reconversie van leegstaande bedrijfsruimte sneller verloopt.