ZEEBRUGGE – De bouw van Norther, het grootste Belgische windpark ooit op vlak van productie, is nu écht begonnen. Het windpark zal vanaf 2019 zo’n 400.000 huishoudens voorzien van groene energie (370 MW). Het Nederlandse schip Aeolus zal de komende weken de eerste (van veertig) funderingen voor de windturbines naar zee brengen en in de zeebodem installeren. Het gaat in totaal om 45 funderingen (44 voor de windturbines en één voor de transformator), goed voor bijna 47 miljoen kilo staal. Van op de kust, ter hoogte van Zeebrugge, zal het nieuwe windmolenpark duidelijk te zien zijn. 

Norther ging een samenwerking aan met het gerenommeerde Nederlandse waterbouwkundig bedrijf Van Oord. In een half jaar tijd bouwde Van Oord het schip Aeolus om, zodat het de gigantische funderingen voor de windturbines kon transporteren op zee. De gemiddelde fundering voor een windturbine is tot wel 67 meter hoog en weegt gemiddeld 1 miljoen kilo (1000 ton). De installatie van de 45 funderingen is een extreem belangrijk en omzichtig werk,” zegt Dennis Sanou, projectdirecteur van Norther. “Het is immers de basis waarop alles berust. Dankzij de expertise van Van Oord en de projectervaring van de bemanning van de Aeolus, zorgen we ervoor dat we met dit project succesvol starten.”

Grootste windpark op zee van België

Het windpark ligt op 23 kilometer voor de kust van het Belgische Zeebrugge en heeft een totale capaciteit van 370 megawatt, de grootste productiecapaciteit van alle Belgische windparken. Norther levert groene energie en draagt zo bij aan de klimaatdoelstellingen van België voor 2020.

Norther NV is de vennootschap (50% Elicio, 50% Boreas ofte een joint-venture tussen Eneco en Diamond Generating Europe) die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling, installatie en uitbating van het Norther Offshore windpark. Norther vat nu de werken aan om operationeel te zijn in het derde kwartaal van 2019.