West-Vlaanderen wil meer kampeertoerisme

kampeertoerismeWesttoer heeft nieuwe ambities voor het kampeerautotoerisme aan de Kust. Het provinciebedrijf wil in samenwerking met de sector het aanbod voor kampeerauto’s aan de Kust verhogen tot 670 plaatsen. Kampeerauto’s winnen immers aan populariteit. Tussen 2012 en 2015 steeg het aantal ingeschreven kampeerauto’s in België met meer dan 28 procent. “Met dit nieuw project stimuleert Westtoer de sector om te investeren in het kampeerautotoerisme,” aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. ” Liefst elf  kampeerondernemers zijn geïnteresseerd. In de komende drie jaar kunnen al circa 170 nieuwe plaatsen gerealiseerd worden.”

De locaties liggen verspreid over de gehele kust: Knokke-Heist, Blankenberge, De Haan, Bredene, Middelkerke, Nieuwpoort en Koksijde. De plannen zijn op maat van de locatie en houden rekening met de wensen van de kampeerautotoerist. Met het in 2014 goedgekeurde IPK project “Kampeerautotoerisme aan de Kust” wilde Westtoer al het aantal plaatsen voor kampeerauto’s verhogen. Aan de hand van desk research, site inspections en interviews met consumenten kon Westtoer zich een goed beeld vormen van het DNA van de kampeerautotoerist. Suggesties van consumenten zijn in het nieuwe project meegenomen. De voorzieningen voor de kampeerautotoeristen zijn hedendaags: sanitair station, loospunt grijs water en tappunt voor vers water, desgewenst aangevuld met elektriciteit bij de plaatsen. De openingsperiodes van de kampeerautoplaatsen zijn niet seizoensgebonden, waardoor het aanbod 365 dagen op een jaar beschikbaar is.

Elk inrichtingsplan is gekoppeld aan een gedetailleerde raming. Met een rendabiliteitstool kunnen de ondernemers de return on investment berekenen.
Deze 11 locaties zijn op termijn samen goed voor een uitbreiding van het bestaande aanbod van aan de Kust van 430 plaatsen met bijna 240 plaatsen. Hiervan kunnen circa 170 plaatsen in de komende drie jaar gerealiseerd worden. In 2017 organiseert Westtoer een campagne om het kampeerautotoerisme aan de Kust te promoten. (KC)