BRUGGE – In de eerste zes maanden van 2018 werden er 27.362 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen opgericht in het Vlaams gewest. Nooit eerder begonnen zoveel Vlamingen met een eigen zaak. Ten opzichte van de eerste jaarhelft van 2017, ook al een recordjaar, nam het aantal starters in het Vlaams gewest toe met 3,4%. Ook in West-Vlaanderen steeg het aantal starters de eerste jaarhelft met 4,9% tot 5.096. Samen met Oost-Vlaanderen tekent de provincie hiermee de sterkste absolute en procentuele stijging op. Dat blijkt uit een analyse die Unizo maakte op basis van gegevens van Graydon nv.

Frederik Serruys, directeur Unizo West-Vlaanderen schrijft de toename van het aantal starters toe aan diverse factoren. Zoals: een verbeterd imago van het ondernemerschap, de aantrekkende economie en een aantal noodzakelijke ingrepen doorgevoerd aan regeringszijde, zoals het verlagen van de vennootschapsbelasting, de goedkopere eerste aanwervingen en financiële ondersteuningsmaatregelen zoals de win-winlening en de tax shelter voor startende ondernemingen.

In alle Vlaamse provincies stijgt het aantal starters. Ten opzichte van de eerste jaarhelft 2017 is de stijging in de eerste zes maanden van 2018 het grootst in de provincie Oost-Vlaanderen (8,4%). West-Vlaanderen volgt als tweede met een groeipercentage van 4,9% en een relatief aandeel van 26,2%. De stijging is het minst groot in Antwerpen: 0,6% groei en een relatief aandeel van 5,0%.

Om de slaagkansen van starters te verhogen, neemt Unizo verschillende initiatieven. De starters roadshows, de haalbaarheidsstudies, de persoonlijke begeleidingstrajecten en advies vanuit de Unizo startersservice zijn de bekendste. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de starters de kaap van vijf jaar halen als ze daarenboven een Go4Business-traject volgen. Daarnaast organiseert Unizo jaarlijks een startersdag waarop starters of mensen die met het idee spelen om een eigen zaak te beginnen online terecht kunnen met al hun vragen.