West-Vlaamse leerlingen steken met kop en schouders boven de rest van Vlaanderen uit. Zij hebben het vaakst de meeste kans van slagen aan de universiteit of hogeschool. Tot die conclusie komt de krant De Morgen in zijn zogenaamde Onderwijsrapport. Het is bekend: de studenten van vandaag zijn vaak de ondernemers van morgen.

Vanuit het aso behalen de West-Vlamingen de meeste studiepunten aan de universiteiten. Als er wordt gekeken naar de vijftien grootste aso-richtingen, zoals Grieks-Latijn, dan eindigt West-Vlaanderen acht keer als beste. Ook de West-Vlaamse tso’ers gooien de hoogste ogen. Van de 34 onderzochte tso-richtingen vanwaaruit leerlingen naar het eerste jaar aan een hogeschool zijn gegaan, behalen de West-Vlamingen maar liefst 20 keer de beste resultaten in het hoger onderwijs. Vaak zelfs met een straatlengte voorsprong op de rest van Vlaanderen. Leerlingen uit Industriële ICT presteerden bijvoorbeeld 12 procent beter dan de eerste achtervolgende provincie.

Opvallend is wel dat West-Vlamingen vaker kiezen voor een opleiding aan de hogeschool. Zij doen dit niet alleen omdat er geen volledig uitgebouwde universiteit in hun provincie ligt, maar ook omdat de scholen doorgaans eerder voorzichtige studieadviezen afgeven. Uit onderzoek van socioloog Mark Elchardus (VUB) bleek eerder al dat West-Vlamingen minder hoog mikken en ook op school gezag getrouwer zijn, wat zorgt voor een aangenaam en efficiënt schoolklimaat. Vandaag is daar ogenschijnlijk weinig verandering in gekomen. “Wat natuurlijk ook meespeelt, is dat het profiel van de leerlingen in West-Vlaanderen anders is dan in een grootstad”, zegt Raymonda Verdyck, bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs (GO!). “Ook het aantal leerlingen met een andere thuistaal dan het Nederland ligt er lager. Scholen in Brussel en Antwerpen moeten meer investeren in het wegwerken van bijvoorbeeld taalachterstand.”

Uitgerekend de dag dat De Morgen zijn rapport publiceerde, liet minister van Onderwijs Hilde Crevits weten dat ze bijna 7 miljoen euro subsidies vrij maakt voor nieuwe schoolbouw projecten in West-Vlaanderen.