West-Vlaming Bart Adam topper in Zweden

adam-bart

Bart Adam, de Belgische CFO van Securitas AB in Zweden, werd zopas verkozen tot “CFO of the year 2016”. Hij was één van de vier kandidaten en meteen ook de eerste buitenlandse winnaar van deze prestigieuze titel. De wedstrijd evalueert alle grote Zweedse ondernemingen. Bart Adam is afkomstig uit het centrum van West-Vlaanderen, meer bepaald uit Torhout.

De prijs “CFO of the year” werd in 2004 in het leven geroepen door Accenture. De jury vergelijkt de prestaties van de CFO’s van de top 100 bedrijven in Zweden op basis van een aantal criteria en kwalitatieve data. Dit jaar kreeg de manier waarop deze kandidaten omgaan met de netwerkeconomie bijzondere aandacht. In het verleden zette Bart Adam al een aantal bijzonder succesvolle projecten op voor de Securitas groep, zoals gestructureerde rapporteringsmodellen, een financieel managementsysteem, kostenbeheer en –beheersing, cashflow en financiële controle. Daarnaast heeft hij ook de lancering van een commerciële toolkit voor de Securitas groep op zijn actief. “Als CFO bouw je mee aan de groei van het bedrijf, je legt gewicht in de schaal bij acquisities, je creëert waarde bij de ontwikkeling van het dienstenaanbod, je hebt oog voor opportuniteiten en intervenieert in crisissituaties,” zegt Bart Adam. “De benoeming als CFO of the year 2016 zie ik als een erkenning voor de standvastige groei en de reputatie van Securitas, maar ook voor ons team dat de business elke dag ondersteunt en natuurlijk voor  al mijn collega’s bij Securitas België. Persoonlijk ben ik als Belg zeer vereerd met deze prijs en ben ik blij aan de verdere groei van Securitas mee te werken.”

Bart Adam heeft meer dan 25 jaar ervaring op de teller staan. Hij deed die vooral op in de dienstverlening binnen de luchtvaart en de veiligheidssector. De Torhoutenaar begon zijn loopbaan destijds bij DVV Verzekeringen, om daarna bij de groep AviaPartner diverse financiële en operationele functies te bekleden. Hij werkte vervolgens een tijd bij PWC management consulting. In 2000 ging hij aan de slag bij Securitas in België als financial manager. Vanaf toen ging het snel. Nog geen twee jaar later werd hij eerst VP Finance en daarna COO voor Securitas Europa. Hij werd ook lid van het groepsmanagement van Securitas. In de periode 2008-2012 was hij binnen het financieel departement verantwoordelijk voor 25 landen in Europa met 110.000 werknemers. In zijn huidige functie als CFO is hij wereldwijd verantwoordelijk in meer dan 50 landen. Pittig detail: hij is ook een weliswaar kleine mede-aandeelhouder van Securitas. De multinational Securitas stelt meer dan 330.000 mensen te werk in meer dan 53 landen. De groep is beursgenoteerd in Stockholm en heeft een omzet van bijna 10 miljard euro. De groep is actief in de beveiliging van mensen en gebouwen en doet dit door een combinatie van gespecialiseerde bewakingsagenten en technologie. In België telt Securitas meer dan 5.500 werknemers. (KC)