West-Vlaming Ief Vanhonnacker eerste Maître d’hôtel van België

prosper-montagneGlenn Verhasselt, chef van restaurant “Sir Kwinten” in Lennik, kreeg deze week de titel “Eerste Kok van België 2016” en dit in het kader van de Prijs Prosper Montagné. Bart Hoornaert, sous-chef van ‘”La Durée” in Izegem, was één van de verliezende finalisten. De Prijs Prosper Montagné is een culinair topconcours waarbij op zoek wordt gegaan naar ‘s lands beste talent in de keuken. Peter Goossens zetelde in de jury.

Gelijktijdig vond ook de wedstrijd “Eerste Maître d’hôtel van België 2017” plaats en dit voor het eerst.  Daar ging de titel naar de West-Vlaming Ief Vanhonnacker (hotelschool Ter Groene Poorte) uit Brugge. De jonge en beloftevolle Sofie Taelman (resto Marcus in Deerlijk) ging met brons lopen. Het doel van het concours “Eerste Maître d’hôtel van België” is het beroep en de expertise van “zaalmeester” in de schijnwerpers te plaatsen. De finalisten werden beoordeeld worden op hun voorkomen, talenkennis en organisatietalent, hun kennis inzake de etiquette regels, het in goede banen leiden van een telefonische reservatie, de ontvangst van gasten, het correct opdekken van een tafel, het aanbevelen en serveren van dranken, de vaardigheid om een menu spontaan te kunnen aanpassen, de kennis inzake Belgische kazen en allerhande versnijdingen en de verschillen diensten kunnen toepassen. Net zoals de wedstrijden “Eerste Kok van België” en “Eerste Sommelier van België” is ook de nieuwe meesterschapswedstrijd Maître d’hôtel officieel en bij wet erkend door de minister bevoegd voor Middenstand. Joachim Boudens, maître d’hôtel van het driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem, was ambassadeur  van de wedstrijd “Eerste Maître d’hôtel van België 2017”.

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. (KC)