In nog geen twee maanden tijd hebben al meer dan 3700 West-Vlaamse gezinnen ingetekend op een groepsaankoop voor zonnepanelen in de provincie West-Vlaanderen. Marktleider iChoosr begeleidt de groepsaankoop in West-Vlaanderen al voor de derde keer. De zonnepaneleninstallaties zullen gemiddeld dertig procent goedkoper zijn dan de huidige marktprijs.

Zes weken na de start van de inschrijvingen voor de groepsaankoop zonnepanelen in West-Vlaanderen is de prijs vastgelegd. Door het succes -meer dan 3.700 gezinnen schreven zich al in- komt de prijs erg interessant uit: de West-Vlaamse gezinnen zullen ruim dertig procent minder betalen dan de gemiddelde marktprijs. De kostprijs voor een standaard systeem van iets meer dan 4 kWp (15 blauwe panelen) is 3.844 euro (inclusief 6 procent BTW). Dat is meer dan 1.700 euro onder de marktprijs. Het is de derde keer dat de groepsaankoop “West-Vlaanderen kiest zonne-energie” wordt georganiseerd. Het initiatief komt van Energiehuis Oostende (Eos) en wordt mee ondersteund door 31 West-Vlaamse steden en gemeenten. iChoosr, marktleider van groepsaankopen, begeleidt de hele actie.

Bij een groepsaankoop voor zonnepanelen brengen verschillende energieleveranciers eerst een bod uit op een veiling. De scherpste biedingen worden geselecteerd. Het zijn deze keer Gutami Solar Projects in samenwerking met eco-Degelek uit Kortrijk en Vannec uit Oostkamp, die de veiling begin oktober wonnen. Eos reageert enthousiast op de kortingen die tijdens de veiling werden afgedwongen.

Zonnepanelen bestellen via een groepsaankoop is goedkoper, omdat de vaste kosten over een groter aantal klanten worden verdeeld. Daardoor wordt de aankoop sneller terugverdiend. Een installatie gaat gemiddeld 25 jaar mee. Zonder groepsaankoop verdien je deze terug in bijna 10 jaar, via een groepsaankoop zelfs al in acht jaar of sneller. Daarna boek je winst. Niet alleen in West-Vlaanderen, maar ook in andere provincies zijn groepsaankopen succesvol geweest in het verleden. Vorig jaar hebben meer dan 8200 gezinnen en kmo’s in Vlaanderen zonnepanelen besteld via een groepsaankoop van iChoosr. Dat is bijna drie keer meer dan in 2015 en een record.

Info: www.wijkiezen.be