De duivensport wordt wel eens de meest democratische of volkse sport genoemd van alle sporten. Alles is relatief natuurlijk en dat werd de voorbije dagen nog eens bewezen toen een West-Vlaamse duif -de Golden Prince– werd geveild voor het ronde bedrag van 360.000 euro. Nooit eerder werd zo’n hoog bedrag betaald voor een prijsduif. Big business, denken wij dan. De warmpjes in de wol zittende Zuid-Afrikaanse zakenman Samuel Mbiza (37) had het er echter voor over en deed zijn transactie via de veilingsite Pipa. Het vorige recordbedrag voor een duif bedroeg 310.000 euro.
Bijzonder is dat de duif gaan vliegen is naar Zuid-Afrika maar dat het geld in West-Vlaanderen terecht komt. De Wevelgemse duivenkweker Gino Clicque mag zich de gelukkige noemen en slaat de slag van zijn leven. De duif in kwestie zou al een heel palmares bij elkaar hebben gevlogen en is dus geen eendagsvlieg. Het dier beschikt ook over een uitmuntende stamboom. Clicque zelf heeft zich al een hele reputatie opgebouwd in het milieu en won al heel wat prijzen.
Volgens de Wevelgemse kweker kan de nieuwe eigenaar de prijs in de komende jaren zelfs nog gevoelig opdrijven. Vooral vanuit China bestaat sinds enkele jaren bijzonder grote belangstelling voor de opvolgers van de postduif, met qua prijzen een opbod situatie voor gevolg.