Op sommige locaties lijkt het alsof de tijd stil is blijven staan. Neem nu het Begijnhof in Kortrijk: deze site, erkend als UNESCO-werelderfgoed, straalt een aparte en authentieke sfeer uit. Die sfeer kan je ook helemaal terugvinden in het Huis van de Grootjuffrouw, dat vorig jaar ingericht werd als koffiehuis. Uitbaters Joost Demuynck en Dorine Clement kozen vastbesloten voor de verlichting van het Roeselaarse Wever & Ducré.

Het Begijnhof in Kortrijk is een aparte community. In de middeleeuwen fungeerde deze plek vooral als toevluchtsoord voor vrouwen waarvan de mannen ten strijde trokken. De ommuurde site gaf de inwoners een veilig gevoel. Lange tijd was er ook een schoolgemeenschap actief. In het Begijnhof woonde ook een zusterorde. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd de site grondig gerenoveerd, waarbij er koortsachtig over gewaakt werd om de unieke en authentieke sfeer van weleer zoveel mogelijk te bewaren.

Het OCMW besliste eerder om één van de huisjes in het Begijnhof open te stellen voor commercieel gebruik. Het Huis van de Grootjuffrouw -een verwijzing naar het huis van Moeder Overste van vroeger- profileert zich nu als een uitstekende koffiebar, en vooral als een stukje hemel in een Unesco-context. Het OCMW wilde via deze weg de drempel naar het Begijnhof voor toeristen en bezoekers ook verlagen, en dat lukte bijzonder aardig. Jong en oud hebben er de weg naar toe al gevonden.