Deze week (woensdag 18 oktober) opent het nieuwe Franse winkelcentrum Promenade de Flandre de deuren, op een steenworp van de grens en gelegen pal langs de snelweg die Kortrijk met Rijsel verbindt. De eerste plannen dateren van tien jaar terug, het bewijs dat de administratieve molen in Frankrijk ook erg traag draait. Volgens de winkeliers, die investeerden in het project, had de site al eind augustus de deuren kunnen openen. Het probleem was echter dat de toegangswegen niet helemaal klaar waren om de te verwachten trafiek in goede banen te loodsen. 
Promenade de Flandre zal een brede waaier aan winkels aanbieden: interieur, ontspanning, mode. Het nieuwe winkelcentrum heeft torenhoge ambities en wil alle andere winkelcentra in het grensgebied het nakijken geven. Het is evident -zie de naamkeuze- dat er niet weinig gemikt wordt op West-Vlaamse shoppers, zonder de Waalse buren te vergeten.  
In Kortrijk en omstreken wordt met vraagtekens uitgekeken naar de gevolgen voor de lokale middenstand en grootdistributie. K-manager Bruno Lecluyse zei eerder al dat het effect van nabij zal opgevolgd worden en dat de nieuwe winkelboulevard de eerste weken allicht de nodige interesse zal wekken. Versta: koop- en kijklustigen zal lokken. Bij het Ring Shopping Center in Kuurne maakt men zich officieel geen zorgen. Kortrijk en Kuurne trekken heel wat Franse shoppers aan. “Die zullen ook blijven komen als onze winkeliers blijk geven van voldoende talenkennis””, meent Unizo-voorzitter Dirk Dupont. Hij roept ook het stadsbestuur van Kortrijk op om een gastvrij klimaat te creëren zodat de Fransen zich hier thuis voelen.