De logistieke bedrijven ECS European Containers en 2XL hebben een akkoord bereikt om samen te gaan en één Europese logistieke groep te vormen. Tijdens de onderhandelingen is een akkoord bereikt waarbij het bedrijf 2XL wordt opgenomen in de groep ECS European Containers. Daardoor ontstaat een Europese logistieke groep die een pakket van diensten kan aanbieden voor intermodaal transport, warehousing en duurzame logistieke oplossingen voor de geïntegreerde supply chain. De nieuwe groep zal een omzet halen van ruim 400 miljoen euro en telt meer dan 1.000  medewerkers, waarvan de helft in de Benelux en verder in een tiental kantoren verspreid over Europa. ECS European Containers en 2XL zijn twee belangrijke spelers in de Europese logistiek met West-Vlaamse roots. ECS heeft een focus op palettenvervoer per gestandaardiseerde volle container van en naar Groot-Brittannië, Ierland en het Europese continent. 2XL staat sterk in warehousing en geïntegreerde logistieke diensten voor bedrijven actief in de EU en Groot-Brittannië.

2XL is een familiebedrijf dat in 1999 werd opgericht door Jean Van den Poel: “Wij hebben ons gespecialiseerd in warehousing en logistieke oplossingen op maat voor grote klanten”, aldus Van den Poel. “Al in 2004 investeerden we in twee grote, geautomatiseerde opslag- en distributiecentra in Zeebrugge, die een rechtstreekse aansluiting hebben op het spoor. Door ons concept van ‘Direct Customer Shipments’ waarbij we goederen stockeren en rechtstreeks kunnen leveren naar de klanten van onze klanten hebben we de voorbije jaren een zeer sterke groei gekend.”

ECS European Containers bestaat sinds 1995 als familiebedrijf van de familie De Dijcker. CEO Pieter Balcaen: “Onze missie is CSR-logistics: Creating Sustainable Reliable logistics. Het betekent dat we een betrouwbare partner willen zijn voor onze klanten, die tegelijk ook werk maakt van duurzame transporten. Daarom hebben gestandaardiseerde 45-voetcontainers voor paletten ontwikkeld waardoor we schier oneindig veel mogelijkheden krijgen om deze volle ladingen te land, ter zee en vooral ook met de trein doorheen EU te transporteren op een maatschappelijk verantwoorde manier.”

Beide logistieke bedrijven zijn erg complementair aan elkaar. Bovendien geloven beide families meer dan ooit dat samengaan het beste antwoord is op de uitdagingen in de sector. Jean Van den Poel zal het samengaan van beide bedrijven mee begeleiden in het belang van de medewerker en de klanten. De komende maanden wordt de nieuwe groepsstructuur verder uitgewerkt. Alle staat nu in teken van een groeiperspectief zowel op korte als lange termijn. Er wordt ook gezocht naar nieuwe medewerkers. Er staan tientallen vacatures open, voor zowel truckchauffeurs, magazijniers als hoger geschoolde profielen.