Zoutman investeert 14 miljoen euro in Roeselare

zoutman

Zoutman, het West-Vlaamse familiebedrijf gespecialiseerd in productie en verwerking van zeezout, werkt aan een grondige upgrade en uitbreiding van zijn vestiging in Roeselare. Een eerste fase, met onder meer een verdrievoudiging van de opslagcapaciteit, is momenteel in uitvoering. Alles samen investeert Zoutman tot en met 2018 liefst 14 miljoen euro in de Roeselaarse fabriek. “Die investering zal ons toelaten te groeien in onze huidige markten en verder te internationaliseren. We verwachten ook enkele tientallen nieuwe jobs de komende jaren”, vertelt COO Bert Lamote.

Zeezout wordt steeds populairder. De zoutbekkens waaruit op natuurlijke manier zout wordt gewonnen, vormen een bijna onuitputtelijke en hernieuwbare bron. Het ontginnings- en verwerkingsproces is minimaal belastend voor het milieu en omvat geen chemische behandelingen. Hierdoor is zeezout een veel ecologischer product dan het klassieke keukenzout (vacuümzout) dat uit ondergrondse zoutlagen wordt gehaald en chemisch gezuiverd moet worden. Door het toenemende succes van zeezout besliste het bedrijf om zijn productievestiging in Roeselare grondig te vernieuwen en uit te breiden. Bert Lamote: “De globale zoutmarkt krimpt, maar wij zien nog heel wat mogelijkheden voor zeezout, vooral voor voeding en waterbehandeling. Zeezout heeft van nature diverse korrelgroottes, die onder meer toelaten om nieuwe kruidenmixen of innovatieve voedingsproducten te ontwikkelen. Daar spelen we op in met producten die we zelfs wereldwijd verdelen.”

Om zijn groeiambitie waar te maken, had Zoutman nood aan meer opslagcapaciteit in de vestiging langs de E403 in Roeselare. “We hebben een nieuwe toren met 16 silo’s laten bouwen,” zegt Lamote. “Dat laat ons toe om veel grotere hoeveelheden zeezout op te slaan, en ook in diverse korrelgroottes. De nieuwe silo’s zijn 18 meter hoog en bevatten elk 220 ton zout. Met deze extra opslagruimte verdrievoudigt onze productiecapaciteit hier, waardoor we sneller en flexibeler kunnen leveren aan onze klanten. Aan de bouw ging een jarenlang technisch onderzoek vooraf, omdat zout een complex product is om op te slaan en te verwerken.”

Naast de uitbreiding van de productietoren en 2 nieuwe verpakkingsafdelingen komt er straks een nieuw kantoor. De onderneming werkt ook voort aan de automatisering en optimalisering van zijn productieprocessen. Zoutman is een referentie in zijn sector, en beschikt over diverse kwaliteitscertificaten. Het bedrijf ziet nog groot groeipotentieel in zoutproducten voor de voedingsmarkt. En die groei maakt dat we de komende jaren ook enkele tientallen nieuwe medewerkers verwachten nodig te hebben.” De stad Roeselare verklaart zich bij monde van burgemeester Kris Declercq erg opgetogen over het investeringsplan. Zoutman (30 miljoen euro omzet) wordt geleid door de broers Bart en Peter Sobry, en heeft zich de voorbije 20 jaar gespecialiseerd in zeezout en verwerkt nu jaarlijks 300.000 ton zout voor diverse toepassingen.  (KC)