ZWEVEGEM – Precies een jaar terug zetten de intercommunale Leiedal en het gemeentebestuur van Zwevegem het licht op groen voor de infrastructuurwerken op het nieuwe bedrijventerrein De Pluim, het ‘kleine broertje’ van Evolis aan de overzijde van de straat. Een jaar later is het industrieterrein zo goed als uitverkocht: van de 20 hectare is nog amper 2,5 hectare beschikbaar. Tien ondernemers kozen er al voor een nieuwe vestiging of uitbreiding en binnenkort starten de eerste bouwwerken. De Pluim is ideaal gelegen langs één van de invalswegen van Kortrijk en vlakbij Cowboy Henk en de oprit van de autosnelweg.

Het nieuwe bedrijventerrein De Pluim ligt langs de gewestweg N391, tussen de Luipaardstraat en de Harelbeekstraat. Het biedt ruimte voor een 15-tal grote bedrijven, een 15-tal kmo’s en ook voor ongeveer 6 woningen met een atelier. De Pluim wordt in twee fases aangelegd. In de eerste fase wordt ongeveer 20 hectare ruimte voorzien voor grote bedrijven (groter dan 5000 m²). Hoewel de uitrustingswerken nog niet af zijn, is van de 20 hectare nog maar een kleine 2,5 hectare beschikbaar.
Begin volgend jaar start een tweede fase, goed voor ongeveer 4,5 hectare aan ruimte voor kmo’s (kleiner dan 5000 m²) en woningen met een atelier (circa 700 tot 1200 m²).
Leiedal staat naar eigen zeggen borg voor duurzame bedrijventerreinen in een kwaliteitsvolle omkadering met veel aandacht voor beeldkwaliteit, een ecologische insteek en hoogstaand parkmanagement. De Pluim wordt ingericht naar het evenbeeld van Evolis, waar het een buur van is: doordacht, met uitstraling en klaar voor een bedrijvige én een leefbare toekomst.

Vliegende start

“Nog nooit was er zo veel ongeduld bij de ondernemers voor de start van een verkooppromotie, en op één na hebben ook alle kandidaten al in de eerste ronde daadwerkelijk aangekocht”, zo meldt Leiedal bij monde van Cindy Deglorie. “Dat maakt de verkoop van deze site toch wel uniek. Waarom de ondernemers stonden te trappelen, ligt aan een aantal factoren. Ten eerste is het terrein heel strategisch gelegen, op amper anderhalve kilometer van de autosnelweg (E17 Kortrijk-Oost). Bovendien laten de voorschriften een brede waaier aan activiteiten toe. Productiebedrijven, logistieke bedrijven, groothandel, enzovoort. Ondernemers van diverse pluimage kunnen terecht op De Pluim.
Als laatste factor, en zeker niet de minste, is De Pluim voorlopig ook het laatste beschikbare bedrijventerrein in onze regio voor ruimtevragen groter dan 5000 m². Daarna is het eventjes wachten op de ontwikkeling van een aantal nieuwe projecten, zoals de uitbreiding van Evolis en het project Blauwpoort in Waregem.”